Beldemiz'den Mermer İhracatı

Marmara Adasında üretilen mermerler Ortadoğu'dan, Balkanlara, Çinden ABD ye kadar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Kategori  Kategori : Haber
Tarih  Tarih : 02 Kasım 2011, 15:16

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye’de kurulan ilk mermer fabrikasına sahip Marmara Adası’nın Saraylar Beldesi, irili ufaklı çok sayıda mermer işletmesi, yıllık 250 bin metreküp mermer ihracatı potansiyeli, tarihi ve doğal güzellikleriyle Marmara Denizi’nin dünyaya açılan kapısı konumunda bulunuyor.

Saraylar Belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Çolak  yaptığı açıklamada, Belde de 3 bin 500 kişinin yaşadığını ve insanların büyük bölümünün mermercilikle uğraştığını söyledi.

Çolak, adanın ekonomik yapısını ”burada hayat mermer üzerine kurulu” şeklinde tarif ederken, ”Beldemizde yapılan araştırmalarda Antik Çağ döneminden yani 3000 yıl öncesine ait mermer işçiliğine dair kalıntılar bulundu. O zamanlarda bu adada mermercilikle uğraşıyorlarmış. Yine Roma dönemine ait bulunan mezar taşlarından buranın mermercilikle geçinen bir bölge olduğunu biliyoruz. Antik Çağ’dan günümüze kadar da mermer bu adanın kaderi durumunda. Şimdi ise, Türkiye’nin mermer ihtiyacının yüzde 20-30′unu Marmara Adası karşılıyor” dedi.

Marmara mermerinin doğada en dayanıklı mermer olma özelliğini taşıdığını anlatan Selahattin Çolak, dünyanın birçok ülkesinde Marmara mermerinin tercih edildiğini belirtti.

Çolak, ”Marmara Denizi’ne ismini veren, Marmara mermeridir. Dünyada Marmara mermeri dayanıklılığında bir mermer daha yok. Diğerleri mermer olarak bile geçmiyor. Marmara mermerinin fiziksel özellikleri farklı. Sürtünmeye dayanıklı ve rengarenk mermerler çıkıyor. Desenleri diğer mermerlerden değişik oluyor. Bir yapıda kullanıldığı zaman, o yapıya 100 yıl sonra da gelseniz aynı sağlamlıkta durabiliyor. Osmanlı döneminde, Mekke’de Kabe restorasyonunda Marmara mermeri kullanılmış” diye konuştu.

-SARAYLAR BELDESİ TEKİRDAĞ’A BAĞLANMAK İSTİYOR-

Başkan Yardımcısı Çolak, Saraylar Beldesi’nin Tekirdağ üzerinden İstanbul ve Avrupa’ya daha kolay açıldıklarını ifade ederek, gerek ulaşım gerekse ticaret hacmi bakımından Tekirdağ’a bağlanmalarının daha uygun olacağını dile getirdi.

Çolak, üç yıl önce ilçede referandum yaptıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Adada, ulaşım ile ilgili sorunlar var. Burası Tekirdağ’a bağlanmak istiyor. Marmara Adası’nda 35 mermer işletmesi var. Marmara Adası’ndan, Yunanistan, Çin, Endonezya, Ortadoğu ülkeleri, Balkan ülkeleri ve ABD’ye kadar ihracat yapılıyor. En çok da Suriye’ye gönderiyoruz. Burada bütün firmaları düşünürsek yıllık 200 bin metre küp mermer üretiliyor. Ticaret ile uğraşanların Balıkesir’de işleri olduğunda, ulaşımdan ötürü çok zorluk çekiyor. Bizim ticari işlerimiz genellikle İstanbul’da oluyor. Marmara Adası’ndan İstanbul’a gitmek için en uygun yol Tekirdağ üzeri. Ama biz Balıkesir’e bağlıyız. Devlet daireleri veya hastanelerde bir işimiz olduğunda, işimizi Balıkesir’de iki günde halledebilirken, Tekirdağ’da bir günde halledebiliyoruz. 3 yıl önce beldemizde referandum yaptık. Referandumda Tekirdağ’a bağlanma kararı çıktı. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı hala uygulanamıyor.”

-TÜRKİYE’NİN İLK MERMER FABRİKASI ”MERMER TAŞ”-

Belediye Başkan Yardımcısı Çolak, 1912 yılında inşa edilen ve günümüz modern mermer fabrikalarının ilki kabul edebilen mermer taş fabrikasının da Marmara Adası’nda bulunduğunu söyledi.

Çolak, ilk mermer fabrikasının, 1960′lı yıllara kadar üretimini sürdürdüğünü anlatarak, şunları söyledi:

”İngiliz ve Belçika ortak yapımı olan fabrika buharla çalışıyordu. İçinde sekiz katrak bulunuyor. Katraklar hala sağlam bir şekilde duruyor. Fabrikanın içinde demiryolu var. Bu demiryollarını kullanarak mermerler, vagonlarla limana taşınıyordu. Limandan da diğer şehirlere sevkıyatı gerçekleştiriliyordu. Bu fabrikanın müze olmasını istiyoruz. Burayı restore ettirip halka sunmak istiyoruz.”

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

En Çok Okunan Haberler

Yazar Girişi